Wykonanie
Na zmianę wynurzające i chowające się za chmurami słońce nie pozwalało zrobić w miarę dobrych zdjęć... stąd ta różnica w kolorach ;P
Migdałowo*-
bananowe "
chlebki" z grubo mielonej
mąki żytniej z nasionami chia podane z
twarożkiem śmietankowym wymieszanym z musem
morelowym oraz kremem pierniczkowym
*
mąka migdałowa[przepis autorski]/1 porcja/50 g
mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału15 g
mąki migdałowej
jajkook. 60 ml płynu (u mnie
napój turecki Ayran)kilka kropli
aromatu migdałowegołyżeczka
syropu daktylowego (lub innego słodzidła)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solibananłyżeczka nasion chiaSkładniki suche przesiewamy, łączymy z
jajkiem,
napojem, aromatem i
syropem.Miksujemy na gładką masę. Dodajemy
sól,
sodę i nasiona chia.Ciasto powinno być gęste, ale nie aż tak, by nie można go było oderwać od łyżki. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać jeszcze płynu.Odstawić na około 10 minut.Połowę
banana kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciasta.Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy dowolnym
olejem (u mnie
kokosowy).Kładziemy łyżką na patelnię formując placuszki.Smażymy około 4-5 minut z obu stron na średnim ogniu.Podajemy z dowolnymi dodatkami.Smacznego!