ßßß Cookit - przepis na MIGDAŁOWO - BANANOWE CHLEBKI Z PATELNI

MIGDAŁOWO - BANANOWE CHLEBKI Z PATELNI

nazwa

Wykonanie

Na zmianę wynurzające i chowające się za chmurami słońce nie pozwalało zrobić w miarę dobrych zdjęć... stąd ta różnica w kolorach ;P
Migdałowo*-bananowe "chlebki" z grubo mielonej mąki żytniej z nasionami chia podane z twarożkiem śmietankowym wymieszanym z musem morelowym oraz kremem pierniczkowym
* mąka migdałowa
[przepis autorski]
/1 porcja/
50 g mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału
15 g mąki migdałowej
jajko
ok. 60 ml płynu (u mnie napój turecki Ayran)
kilka kropli aromatu migdałowego
łyżeczka syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
banan
łyżeczka nasion chia
Składniki suche przesiewamy, łączymy z jajkiem, napojem, aromatem i syropem.
Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól, sodę i nasiona chia.
Ciasto powinno być gęste, ale nie aż tak, by nie można go było oderwać od łyżki. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać jeszcze płynu.
Odstawić na około 10 minut.
Połowę banana kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciasta.
Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy dowolnym olejem (u mnie kokosowy).
Kładziemy łyżką na patelnię formując placuszki.
Smażymy około 4-5 minut z obu stron na średnim ogniu.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/chlebowe-placuszki-migdaowe.html