ßßß
Migdałowo*-bananowe "chlebki" z grubo mielonej mąki żytniej z nasionami chia podane z twarożkiem śmietankowym wymieszanym z musem morelowym oraz kremem pierniczkowym
* mąka migdałowa[przepis autorski]/1 porcja/50 g mąki żytniej grubo mielonej z pełnego przemiału15 g mąki migdałowejjajkook. 60 ml płynu (u mnie napój turecki Ayran)kilka kropli aromatu migdałowegołyżeczka syropu daktylowego (lub innego słodzidła)1/3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta solibananłyżeczka nasion chiaSkładniki suche przesiewamy, łączymy z jajkiem, napojem, aromatem i syropem.Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól, sodę i nasiona chia.Ciasto powinno być gęste, ale nie aż tak, by nie można go było oderwać od łyżki. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać jeszcze płynu.Odstawić na około 10 minut.Połowę banana kroimy w kosteczkę i dorzucamy do ciasta.Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy dowolnym olejem (u mnie kokosowy).Kładziemy łyżką na patelnię formując placuszki.Smażymy około 4-5 minut z obu stron na średnim ogniu.Podajemy z dowolnymi dodatkami.Smacznego!