Wykonanie
Odłożyłam sobie dwie łyżki masy makowej, bo te placuszki mam na liście "do zrobienia" prawie od roku. Smakują jak makowiec - są słodkie i lekko
mleczne. Do tego aronia, która złagodziła
słodycz masy makowej oraz najlepsza na świecie
ricotta! Jak dla mnie smakuje jak ta prawdziwa, którą miałam okazje jeść we Włoszech. Do tej z Lidla już raczej nie powrócę.Następnym razem nie
będę dodawać
owoców do środka, to wyjdą grubsze :)
podane z aronią i
ricottą/1 porcja/85 g
mąki z pszenicy durum125 g masy makowej na
mleku roślinnym1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 ml
waniliowego mleka sojowego1 łyżeczka
oleju kokosowegogarść aroniiWszystkie składniki oprócz
owoców dokładnie zmiksować.Następnie wmieszać do ciasta aronię.Ciasto powinno być bardzo gęste.Smażyć na dobrze natłuszczonej i rozgrzanej patelni z obu stron.Podawać z dowolnymi dodatkami.Smacznego!