ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z buraka z roszponką, kozim serem i pietruszkowym dressingiem

Carpaccio z buraka z roszponką, kozim serem i pietruszkowym dressingiem

nazwa

Wykonanie

Piekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem.
A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już ostatnio dzwonek, ale jeszcze zdąży się ukisić jeśli postawicie go w ciepłym miejscu !
czas przygotowania : 10 minut + ew. czas pieczenia buraków
składniki :
1-2 buraki - ja używam takich podłużnych bo są słodkie
2 garści roszponki
kawałek twardego sera koziego
SOS - kilka łyżek oleju rzepakowego
2-3 łyżeczki soku z cytryny
garść liści natki pietruszki
1 łyżeczka miodu naturalnego, użyłam wielokwiatowego
do smaku - szczypta soli, pieprz biały mielony
do posypania - pieprz różowy kruszony
sposób przygotowania : buraki umyłam i osuszyłam. Zawinęłam je, każdego osobno, w folię aluminiową i piekłam ok. 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Można to zrobić np. dzień wcześniej przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa. Roszponkę i natkę opłukałam, osączyłam. Z kawałka sera zestrugałam 2 garści wiórków za pomocą obieraczki do warzyw.
SOS - wszystkie składniki oprócz soli i pierzu umieściłam w pojemniku blendera i zmiksowałam na gładką, zieloną emulsję. Doprawiłam do smaku i ponownie zmiksowałam.
Upieczone buraki ostudziłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plasterki, ułożyłam na talerzach tak żeby zachodziły na siebie. Do każdej porcji dołożyłam po garści zielonych listków roszponki i wiórków sera. Polałam sosem i posypałam odrobiną kruszonego różowego pieprzu. Pysznie i łatwo.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/12/saatka-z-plasterkow-buraka-roszponki-i.html