Wykonanie
No to klops ! Ale za to jaki - z
wieprzowiny, doprawiony
grzybami,
rozmarynem,
cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie.Ze zmielonej
wieprzowiny można zrobić też domową
mielonkę albo
łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne
wędliny.

Pieczeń z mielonej
wieprzowiny z cydrem i leśną nutkączas przygotowania : ok. 25 minut + 45 minut pieczenia + czas chłodzeniaskładniki :700 g
łopatki wieprzowej b/k, moja była dość chuda2
jajka2 łyżki
sosu worcestershire1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka grubo mielonego
pieprzu czarnego1/2 łyżeczki posiekanego drobno
rozmarynu2 łyżeczki proszku
grzybowego z
borowików50 g
płatków kukurydzianych pełnoziarnistych80 ml wytrawnego cydru2 średnia
cebula2 łyżki
oleju
sposób przygotowania :
mięso opłukałam i osuszyłam. Zmieliłam. Dodałam
przyprawy,
jajka,
płatki kukurydziane i cydr, wymieszałam dokładnie.
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę. Przesmażyłam na
oleju aż się zeszkliła, dodałam do
mięsnej masy i ponownie wymieszałam, ale tym razem dużo dokładniej żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wypełniłam
mięsną masą, wyrównałam brzeg łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. Klops piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia i przez noc chłodziłam w lodówce.Taki klops podaję jako
wędlinę krojąc go w plasterki. Wierzch oprószyłam mieloną
papryką kiedy pieczeń ostygła - bardziej dla koloru niż smaku.