Wykonanie
Lato to czas obfitości świeżych, pysznych
owoców. Teraz są takie pyszne i słodkie, że warto cieszyć się ich smakiem. Najlepiej jeść je na surowo, ale można też przygotowywać pyszne desery. Domowy
kisiel robi się bardzo szybko i łatwo a jest o niebo lepszy niż ten z
torebki.Zobacz przepis na
Kisiel pomarańczowy z
dynią i
wanilią
czas przygotowania : 10-15 minutskładniki na 4 porcje :ok. 500 g
malin1/4 szkl.
wody + 4 łyżki1 czubata łyżeczka
mąki ziemniaczanejew. do smaku -
cukierdodatkowo -
lody waniliowe albo
śmietankoweświeże listki
melisysposób przygotowania :
maliny wsypałam do rondelka, wlałam
wodę i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam nie dłużej niż 1 minutę a następnie przetarłam przez gęste sito żeby pozbyć się pesteczek.Przecier przelałam z powrotem do rondelka.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam z niewielką ilością zimnej
wody i dodałam do przecieru. Dodałam nieco
cukru, ale trzeba spróbować bo jeśli
maliny będą bardzo słodkie to można wcale nie dosładzać - kwestia gustu. Cały czas mieszając ponownie całość zagotowałam, tym razem gotując nieco dłużej żeby
kisiel zgęstniał.Po ugotowaniu przestudziłam, ale nie całkiem. Rozlałam do pucharków i do każdej porcji dodałam po kulce
lodów śmietankowych. Przybrałam listkiem
melisy i voila ! Szybko, smacznie bo nikt się nie oprze takiemu pysznemu deserowi !