ßßß Cookit - przepis na Domowe przetwory. Dżem wiśniowy na soku jabłkowym

Domowe przetwory. Dżem wiśniowy na soku jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Wiśnie to nie są moje ulubione owoce. Kwaśne, cierpkie, nie lubię ich na surowo. Ale na przetwory, kompot czy jako dodatek do ciasta czy do deserów to zupełnie co innego. Wtedy wady stają się zaletami.
Wiśnie mają dużo soku więc robiąc z nich dżemy czy konfitury trzeba albo zagęścić je czymś albo długo smażyć odparowując. Można użyć cukru ze środkami żelującymi, ale przecież jabłka i porzeczki zawierają naturalną pektynę więc można właśnie te owoce łączyć z wiśniami. Dżem wiśniowy ugotowany na soku jabłkowym ładnie zastygł co widać na zdjęciu.
Dżem wiśniowy na soku jabłkowym
czas przygotowania : ok. 2 godziny
składniki :
ok. 1500 g wydrylowanych wiśni
2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z jabłek - u mnie papierówki
3 szkl. cukru
sok z jednej cytryny
ew. 1-2 garści posiekanych liści mięty
sposób przygotowania : sok zrobiłam przy pomocy sokowirówki wrzucając całe, tylko wcześniej dobrze umyte, jabłka. Przy użyciu mojego urządzenia powstaje sok przecierowy, ze sporą ilością cząsteczek miąższu. Zaraz po wyciśnięciu wymieszałam z sokiem cytrynowym. Wiśnie podczas drylowania wrzucałam na sito żeby do podstawionego pod spód naczynia ściekał cały sok.
Sok jabłkowy i ten, który ściekł z wiśni przelałam do garnka, dodałam cukier i gotowałam aż całość odparowałam mniej więcej o połowę. W czasie gotowania zbierałam starannie pianę jaka tworzyła się na powierzchni. Dopiero po zredukowaniu płynu dodałam owoce. Smażyłam całość jeszcze ok. 1/2 godziny. Czas jednak może być nieco dłuższy w zależności od odmiany owoców. Można na koniec, już po zestawieniu z ognia, dodać do dżemu trochę posiekanej mięty - bardzo według mnie tutaj pasuje. Gorący dżem przelałam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.
Żeby sprawdzić czy dżem jest już gotowy trzeba wylać łyżeczkę przetworu na zmrożony talerzyk. Jeśli na powierzchni dżemu szybko zrobi się marszcząca powłoczka a dżem nie będzie się rozlewał to znak, że jest gotowy. Jeśli nadal będzie płynny należy jeszcze trochę go wysmażyć.
Pomysł znaleziony w książce "Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/domowe-przetwory-dzem-wisniowy-na-soku.html