ßßß Cookit - przepis na Dżem wiśniowy dla początkujących

Dżem wiśniowy dla początkujących

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas lubi dżemy. Jesienią i zimą aż miło sięgnąć po słoiczek pełen aromatów lata, ale nie ten ze sklepowej półki. Najlepsze są zrobione własnoręcznie i przechowywane w zaciszu piwnicy czy spiżarni. Na początku może się to wydawać trudne, lecz zawsze można sięgnąć po pomoc w postaci cukrów żelujących. Dlatego chcę dziś wszystkich zachęcić - spróbujcie - to naprawdę nie jest trudne, a efekt na pewno Was zachęci do dalszych "słoiczkowych" zbiorów.
DŻEM WIŚNIOWY
Proporcje na około 9 słoiczków
2 kg wypestkowanych wiśni
2 opakowania cukru żelującego 2:1 (ja użyłam Delecty)
Najpierw proponuję przygotować słoiki: dokładnie je umyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C aby się wysuszyły i wyparzyły. Nakrętki dokładnie myjemy i wycieramy do sucha.
Wiśnie oczywiście myjemy, oczyszczamy i usuwamy pestki. Wsypujemy do garnka najlepiej z grubym lub podwójnym dnem i zasypujemy cukrem żelującym. Dokładnie mieszamy i stawiamy na ogień. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez trzy minuty - wytworzy się piana. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze chwilę do momentu zniknięcia piany.
Używając rękawicy ochronnej wyjmujemy słoik z piekarnika, napełniamy dżemem , dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Czynność tą powtarzamy do momentu wyczerpania dżemu. Słoiki po ostydnięciu ustawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/08/dzem-wisniowy-dla-poczatkujacych.html