Wykonanie
Morele - złote, słodkie,
owocowe kulki. Na surowo, na
przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie
morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne
owoce i tak dużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ...Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego, starszego pana, który sprzedaje nadmiar swoich plonów.
Morele ma właśnie takie dobre jak te, które pamiętam z dzieciństwa - to chyba jakaś stara odmiana. Jeśli uda mi się na niego trafić to chętnie kupuję smakowite
owoce i przetwarzam dalej. Oczywiście część
moreli zjadam od razu, na surowo, bo bardzo je lubię. Może też upiekę ciasto
miodowe albo zrobię szybką
sałatkę z
pieczarkami ? No i obowiązkowo muszą być knedle z
morelami !
Morele świetnie smakują także z
mięsem albo
wątróbką .

czas przygotowania : 15 minut + 30 minut pasteryzacjiskładniki na 7 niedużych słoiczków:ok. 1 kg
moreligoździkikora
cynamonuskórka z cytrynyZALEWA - 250 ml
wody400
cukru100 g
miodu150 ml
octu spirytusowego 10%sposób przygotowania :
wodę zagotowałam z
cukrem,
miodem i
octem, odstawiłam.
Cytrynę sparzyłam i zesterem ścięłam z niej cienkie paseczki skórki - tylko żółtą warstwę.
Morele dokładnie umyłam, osuszyłam. Wybrałam nieduże
owoce, dojrzałe, ale jędrne - miąższ musi być zwarty a nie mazisty jak to bywa u dojrzałych
moreli. Według mnie nadają się tylko nasz polskie bo te importowane to zawsze jakieś takie rozłażące są. Poprzekrawałam
morelki wzdłuż, na połówki, i usunęłam pestki. Naszykowałam kilka niedużych słoiczków, takich poj. ok.150- 200 ml - wyparzonych oczywiście. Do każdego włożyłam na dno po dwa
goździki, kawalątku kory
cynamonu, tak z 1/2 cm i paseczku
skórki cytrynowej. Słoiki wypełniłam połówkami
moreli, ścisło, ale bez ugniatania. Na wierzch dodałam jeszcze po 2
goździki i pasku skórki. Całość zalałam zalewą prawie do pełna. Słoiki zakręciłam i wstawiłam do garnka wyłożonego ściereczką. Nalałam tyle
wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 25 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu z garnka odstawiłam słoiczki do góry dnem, do wystudzenia.Tak przygotowane
morele są doskonałym dodatkiem do
pieczonych mięs i
wędlin.Przepis pochodzi z książki "
Przetwory w gospodarstwie domowym", autor - Kazimiera Pyszkowska ;wyd. PWRiL, 1989r.