Wykonanie
Kiełbasa z grilla to klasyka tego
sportu narodowego jakim jest u nas grillowanie . Ale wcale nie musi być rzucona na ruszt tak po prostu. Można ją dodatkowo doprawić polewając podczas pieczenia
piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa.A może zrobisz szaszłyki z
kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie
czas przygotowania : 5 minut + 20 minut grillowaniaskładniki na 2-4 porcje :4 kawałki
kiełbasy śląskiejGLAZURA - 2 łyżeczki jasnego
sosu sojowego2 łyżeczki
oleju roślinnego1/2 łyżeczki
oleju sezamowego1 łyżeczka
miodu płynnego - użyłam lipowego1/4 łyżeczki
pieprzu cayennesposób przygotowania : wszystkie składniki glazury wymieszałam dokładnie w miseczce.
Kiełbasę, moja była dość chuda, nacięłam
ostrym nożem w tzw. szyszunię czyli w kratkę z obu stron pętka.Kawałki ułożyłam na średnio rozgrzanym ruszcie i piekłam kilka minut aż nacięcia zaczęły się rozchylać. Wtedy odwróciłam
kiełbaski na drugą stronę a wierzch posmarowałam glazurą.
Kiełbasę piekłam ok. 20 minut, co kilka minut przewracając i za każdym razem stronę, która była na wierzchu smarowałam bejcą.Taka
kiełbasa jest pełna smaku i aromatu. Trzeba tylko uważać żeby nie piec jej na zbyt rozgrzanym ruszcie bo w glazurze jest
miód, który może się zbyt mocno karmelizować i przypalać. Po prostu lepiej uzbroić się w cierpliwość i robić to powoli.