ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa grillowana z miodową glazurą

Kiełbasa grillowana z miodową glazurą

nazwa

Wykonanie

Kiełbasa z grilla to klasyka tego sportu narodowego jakim jest u nas grillowanie . Ale wcale nie musi być rzucona na ruszt tak po prostu. Można ją dodatkowo doprawić polewając podczas pieczenia piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa.
A może zrobisz szaszłyki z kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie
czas przygotowania : 5 minut + 20 minut grillowania
składniki na 2-4 porcje :
4 kawałki kiełbasy śląskiej
GLAZURA - 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu płynnego - użyłam lipowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sposób przygotowania : wszystkie składniki glazury wymieszałam dokładnie w miseczce. Kiełbasę, moja była dość chuda, nacięłam ostrym nożem w tzw. szyszunię czyli w kratkę z obu stron pętka.
Kawałki ułożyłam na średnio rozgrzanym ruszcie i piekłam kilka minut aż nacięcia zaczęły się rozchylać. Wtedy odwróciłam kiełbaski na drugą stronę a wierzch posmarowałam glazurą. Kiełbasę piekłam ok. 20 minut, co kilka minut przewracając i za każdym razem stronę, która była na wierzchu smarowałam bejcą.
Taka kiełbasa jest pełna smaku i aromatu. Trzeba tylko uważać żeby nie piec jej na zbyt rozgrzanym ruszcie bo w glazurze jest miód, który może się zbyt mocno karmelizować i przypalać. Po prostu lepiej uzbroić się w cierpliwość i robić to powoli.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/grill-kiebasa-grillowana-z-miodowa.html