Wykonanie
Biała kiełbasa zapiekana w marynacie sporządzonej z
piwa,
miodu i
sosu sojowego zawsze kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, chociaż często robię ją bez specjalnych okazji. To bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która najlepiej smakuje podana na gorąco z
pieczywem .
składniki na 3 porcje3
parzone kiełbasy białe1 szklanka
jasnego piwa2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
olejuprzepisDo miski wlewamy
piwo, dodajemy
miód,
sos sojowy oraz
olej i wszystko dokładnie mieszamy.Do marynaty wkładamy
kiełbaski i wstawiamy je do lodówki na godzinę, od czasu do czasu obracamy w marynacie z każdej strony.Zamarynowaną
kiełbasę przekładamy do formy do pieczenia posmarowanej tłuszczem i pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, co jakiś czas
kiełbaski odwracamy z każdej strony i podlewamy marynatą.Upieczone
kiełbaski podajemy na gorąco z
pieczywem.