ßßß Cookit - przepis na Ryż , tuńczyk , grzyby marynowane - Sałatka z trąbkami

Ryż , tuńczyk , grzyby marynowane - Sałatka z trąbkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli wiosenna pogoda się utrzyma to już za 2-3 tygodnie będę szukać pierwszych wiosennych grzybów ! Tymczasem jednak cieszymy się zapasami z lat poprzednich a tych na szczęście mam sporo.
Słoiczek marynowanych pieprzników trąbkowych, nazywanych popularnie trąbkami, pochodzi ze zbiorów sprzed chyba 2 albo 3 lat. Nie zbierałam ich sama bo w moich rejonach albo nie rosną albo ja nie mogę ich znaleźć a do świerkowych górskich lasów mam daleko. Od czego jednak są zaprzyjaźnieni grzybnięci ? Kilkoma słoiczkami pieprzników obdarowała mnie Dorota i ten jeden, ostatni, jakoś się zapodział w głębi spiżarki. A może po prostu czekał na swój dzień ?
czas przygotowania : ok. 10 minut + czas gotowania i studzenia ryżu
składniki :
ok. 2/3 szkl. ryżu brązowego, suchego
1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym
1 słoik marynowanych pieprzników trąbkowych, poj. 0,33l
1 średnia cebula
4 ogórki konserwowe
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
4-5 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
do smaku - sól, pieprz czarny mielony
sposób przygotowania : ryż wypłukałam, wsypałam do garnuszka, zalałam ok. 1,5 szkl. wody i gotowałam pod przykryciem aż wchłonął cały płyn i zmiękł - powinien być taki al'dente i sypki. Ostudziłam. Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam na sicie wrzątkiem. Także w kostkę pokroiłam ogórki, razem ze skórką. Grzyby osączyłam, grubo posiekałam - mniejsze można zostawić w całości.
Do miski wsypałam ostudzony ryż. Dodałam pokrojoną cebulę, ogórki, grzyby, koperek i tuńczyka. Delikatnie wymieszałam. Polałam olejem i doprawiam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, ponownie wymieszałam. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki na godzinę żeby smaki w sałatce się przygryzły.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/03/ryz-tunczyk-grzyby-marynowane-saatka-z.html