Wykonanie
Uwielbiam
czereśnie - duże, słodkie, soczyste ... Są bardzo zdrowe - oczyszczają organizm z toksyn, ściągają
wodę, dobrze wpływają na wygląd skóry no i mają oczywiście dużo witamin. W sezonie zjadam je najchętniej po prostu same pamiętając żeby nie popijać ich surową
wodą bo to może spowodować biegunkę.Ponieważ w tym roku
czereśni jest dużo postanowiłam przygotować kilka słoiczków
dżemu z tych
owoców. Robiąc zakupy na bazarku oprócz
czereśni w ręce wpadły mi
młode, żółte
cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :)A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę
orzechowo-
serową z
czereśniami albo szybkie
ciastka francuskie.

czas przygotowania : ok. 30 - 40 minutskładniki :ok. 1 kg jasnych
czereśniok. 500 g żółtej
cukinii1,5 op.
cukru żelującego (1 op.
cukru na 1 kg
owoców i warzyw)sok z 1,5
cytryny1
laska wanilii
sposób przygotowania :
cukinię umyłam, odkroiłam piętki i razem ze skórką starłam na wiórki, na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyłam do garnka i wymieszałam z 1/3
cukru oraz
sokiem z cytryny.
Czereśnie opłukałam, osączyłam i wydrylowałam, wymieszałam
owoce z resztą
cukru. Garnek z
cukinią postawiłam na kuchence i zaczęłam podgrzewać. Gdy
cukinia się zagotowała dodałam
czereśnie i smażyłam razem ok. 15 minut co chwilę mieszając. Zdjęłam garnek z ognia, dodałam ziarenka zeskrobane z przeciętych
lasek wanilii i mieszałam całość kilka chwil aż do zaniku piany jaka pojawiła się na wierzchu podczas smażenia. Gorący
dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków i odstawiłam do ostudzenia do góry dnem.Z tej ilości składników zrobiłam 10 słoiczków o poj. 150 ml.