Wykonanie
Sprzątanie, pucowanie, zakupy, pieczenie
ciasteczek i codzienny obiad - zajęć aż nadto więc na nic skomplikowanego czasu nie było. A łasuchy chcą coś na deser. Co zrobić - trzeba robić . . .

Kolorowa piankaskładniki:1 op.
galaretki rubinowej1 op.
galaretki niebieskiej1/2 l
śmietanki kremówki4 łyżeczki
cukru kryształu1-2 łyżeczki
syropu malinowegosposób przygotowania:
Śmietanka musi być bardzo mocno schłodzona, to ważne bo inaczej nie będzie nam się chciała ubić.
Galaretki rozpuszczamy każdą oddzielnie w 3/4 szkl. gorącej
wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będą zimne, ale płynne, ubijamy
śmietanę. Sztywną dzielimy na 2 m/w równe porcje. Miksując wlewamy cienkim strumieniem do jednej
galaretkę rubinową a do drugiej niebieską. Trzeba działać szybko bo pianka szybko tężeje. Nakładamy ją na przemian do szklaneczek albo pucharków i wstawiamy do lodówki aby całkiem zastygła. Przed podaniem mieszamy
cukier z
syropem -
syropu tyle, żeby tylko zabarwił
cukier - i posypujemy piankę.