Wykonanie
Duszone rolady przeważnie robi się z
wołowiny. Jednak te ze
schabu są po prostu szybsze do zrobienia bo dusza się dużo krócej a smakiem nie ustępują tradycyjnym.
składniki:4 plastry
schabu wieprzowego bez kości4 plastry
szynki gotowanej wędzonej8 plasterków
sera żółtego, u mnie
salamido obtoczenia: trochę
mąki pszennejdo smaku:
sól,
papryka słodka mielonado smażenia:
masło klarowane100 ml
wina białego półsłodkiegosposób przygotowania: plastry
schabu rozbiłam dość cienko tłuczkiem przykrywając je wcześniej folią spożywczą żeby nie porozrywać
mięsa. Oprószyłam z obu stron
solą. Na każdym ułożyłam po plastrze
szynki i dwóch plasterkach
sera, zrolowałam dość ściśle boki zaginając do środka i spięłam
szpilkami do zrazów. Troszkę
mąki zmieszałam z 1 czubatą łyżeczką
słodkiej papryki i obtoczyłam w tej mieszance roladki i smażyłam na rozgrzanym
maśle aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Gdy się zezłociły wlałam na patelnię ok. 100 ml białego, reńskiego, półsłodkiego
wina i chwileczkę poddusiłam żeby
mięso doszło w środku. Podałam z
konfiturą żurawinową,
ziemniakami i
sałatą.