Wykonanie
Propozycja na pyszny niedzielny obiad. U mnie był właśnie w niedzielę, ale wpis dodaję dopiero dziś :) Trochę późno, ale jeszcze nie jedna niedziela przed
Wami, więc jak komuś spodoba się przepis, może go wykorzystać innego dnia :) Polecam
![](/Data/Images/beautykuchnia.blogspot.com\2014_slash_07_slash_sakiewki-schabowe-z-nadzieniem-serowo/l/648982664.JPG)
Składniki:1 kg
schabu bez kości15 dag
żółtego sera2 małe
pory15 dag
masła3-4 długie liście
pora1/2 szklanki rosołu- może być z kostki
sólpieprzWykonanie:
Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić
mięsa. Nacieram
solą i
pieprzem.
Ser ścieram na tarce i ucieram z
masłem.
Pora kroję w krążki i mieszam z masą
serową.
![](/Data/Images/beautykuchnia.blogspot.com\2014_slash_07_slash_sakiewki-schabowe-z-nadzieniem-serowo/l/-529145397.JPG)
Łodygi
pora kroje w długie i cienkie paski.
![](/Data/Images/beautykuchnia.blogspot.com\2014_slash_07_slash_sakiewki-schabowe-z-nadzieniem-serowo/l/728741335.JPG)
Na środku każdego kotleta nakładam po łyżce farszu,
![](/Data/Images/beautykuchnia.blogspot.com\2014_slash_07_slash_sakiewki-schabowe-z-nadzieniem-serowo/l/1356907363.JPG)
łapię za brzegi zbierając je razem i delikatnie skręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami
pora.
![](/Data/Images/beautykuchnia.blogspot.com\2014_slash_07_slash_sakiewki-schabowe-z-nadzieniem-serowo/l/1224779044.JPG)
Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie.Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę.Podaję z
ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę.