ßßß Cookit - przepis na Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym

Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym

nazwa

Wykonanie

Propozycja na pyszny niedzielny obiad. U mnie był właśnie w niedzielę, ale wpis dodaję dopiero dziś :) Trochę późno, ale jeszcze nie jedna niedziela przed Wami, więc jak komuś spodoba się przepis, może go wykorzystać innego dnia :) Polecam
Składniki:
1 kg schabu bez kości
15 dag żółtego sera
2 małe pory
15 dag masła
3-4 długie liście pora
1/2 szklanki rosołu- może być z kostki
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem.
Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora kroję w krążki i mieszam z masą serową.
Łodygi pora kroje w długie i cienkie paski.
Na środku każdego kotleta nakładam po łyżce farszu,
łapię za brzegi zbierając je razem i delikatnie skręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami pora.
Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie.
Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę.
Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę.
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/07/sakiewki-schabowe-z-nadzieniem-serowo.html