Wykonanie
Zdziwi Was na pewno dodatek
proszku do pieczenia jako składnik deseru bez pieczenia. Ale wsypany do gorącej masy powoduje, że staje się ona bardziej puszysta. Ja robiłam go już przynajmniej kilka
razy i polecam.

składniki:4 i pół szklanki
mleka, u mnie 3 , 2 %8 łyżek
kaszy manny8 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego100 g
czekolady gorzkiej150 g
konfitury żurawinowej1 - 2 garstki
żurawiny suszonejprzyprawa do
ciastek korzennychsposób przygotowania: W wysokim garnku zagotowałam 1 litr
mleka. Dodałam 8 płaskich łyżek
cukru i 2 małe łyżeczki ekstraktu
waniliowego. Cały czas mieszając wsypywałam
kaszę, 8 czubatych łyżek, gotowałam na malutkim ogniu 2 - 3 min. po czym wstawiłam garnek do zlewu z zimną
wodą na jakieś 10 minut żeby masa lekko przestygła. Następnie miksowałam masę mikserem elektrycznym przez ok. 3 - 5 min. dosypując
proszek do pieczenia i kilka szczypt
przyprawy do
ciasteczek korzennych - masa stygła i nabierała puszystości.
Czekoladę połamałam na kawałeczki i rozpuściłam w misce ustawionej na garnuszku z wrzącą
wodą. Gdy się roztopiła dolałam ok. 1/2 szkl.
mleka i dołożyłam 150 g
konfitury żurawinowej - wymieszałam dokładnie.Do kieliszków/pucharków nakładałam masy na przemian: 2 - 3 łyżki
kaszki a na to 1 łyżkę
czekolady z
żurawiną. Wierzch posypałam posiekaną
suszoną żurawiną. Deser wstawiłam do lodówki żeby go dobrze schłodzić.Wyszło mi 6 dużych porcji, ale można zrobić mniejsze i wtedy wystarczy na 8.