Wykonanie
Chłodne popołudnie, wróciliśmy właśnie z kina a Żarłoczek jęczy, że budyniu mu się chce. Załamka z tym chłopem normalnie ! Tak jęczał, tak prosił, że wyprosił - poszłam, zrobiłam bo żyć by mi nie dał. To chyba musi być miłość, nie?

składniki:2
gruszki, u mnie Konferencje3/4 szkl.
wody2 łyżki
cukrususzona żurawinaskórka pomarańczowa kandyzowana
BUDYŃ - 3,5 szkl.
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 czubate łyżeczki
kakao naturalnego2 łyżeczki
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegosposób przygotowania:
gruszki obrałam, pokroiłam na kawałki usuwając gniazdo nasienne. Obgotowałam je przez 2 min. w wodzie z dodatkiem
cukru, odcedziłam a pozostały płyn zachowałam.W jednej szkl. zimnego
mleka rozmieszałam
mąki ziemniaczanej i
kakao. W garnku zagotowałam resztę
mleka dodając
wywar z
gruszek,
masło,
cukier zwykły i
waniliowy. Gdy płyn zaczął wrzeć cały czas mieszając wlałam zimne
mleka z dodatkami i gotowałam całość ok. 4 min. nie przerywając mieszania.Rozlałam gorący
budyń do miseczek i odstawiłam aby lekko przestygł. Na wierzchu ułożyłam po trochu gotowanych
gruszek. Posypałam posiekaną kandyzowaną
skórką pomarańczową i
suszoną żurawiną.