ßßß
4 jajka3/4 szklanki cukrupół szklanki majonezupół cytrynypół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaOddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku.Dosypać cukier i utrzeć mikserem aż masa stanie się jasna.Dodać majonez, otartą skórkę z połówki z cytryny oraz sok z niej wyciśnięty.Miksować aż masa się połączyć.Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do masy.Delikatnie wymieszać wszystko.Przelać do keksówki lub dużej formy na babkę - blaszki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (ten krok można pominąć używając formy silikonowej).Piec przez godzinę w temp. 170 st.C. - po 50 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku i gotowe.Swoją babkę polewam lukrem cytrynowym z żółtym barwnikiem - przepis na lukier .

