ßßß
•40 g rukoli•6 pomidorów koktajlowych•150 g łososia (filet)•pół pomarańczy•prażone pestki dyni•czosnek masłosos winegret:1 łyżka soku z cytryny4 łyżki oliwy z oliwek lub olejuszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz1 łyżeczka musztardy (dowolnie)sos:Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól Wymieszać aż sól się rozpuści Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.Usuń łuski z łososia, a następnie wetrzyj czosnek, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem rozpuść masło na patelni smaż łososia przez ok 7 min pod przykryciem na średnim ogniu w międzyczasie umyj rukolę, pomidorki i pomarańcze pomidorki pokrój w ćwiartki, a pomarańcze obierz ze skórki u podziel na małe kawałki ułóż rukolę, pomidorki i pomarańcze na talerzu i skrop sosem gotowego łososia podziel na małe kawałki, ułóż na sałacie i posyp pestkami dyni