Wykonanie
Masło orzechowe to bardzo kontrowersyjny produkt: z jednej strony słychać głosy, że jest zdrowe, ma dużo
białka i warto włączyć go do diety. Z drugiej strony słyszymy, że nie jest to taki wspaniały produkt. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy osób :)
Masło orzechowe bardzo często gości w mojej kuchni, do tej
pory głównie w daniach słodkich. Warto jednak czasem poeksperymentować i spróbować niecodziennych połączeń :) Ten eksperyment uważam za bardzo udany :)przepis na dwie porcjeŹródło

5 łyżek
kaszy jaglanejząbek
czosnkupół małego
brokuła2 łyżki
masła orzechowegołyżka
śmietanyłyżeczka utartego
cheddarałyżka
masła klarowanego
sól,
pieprzuBrokuł ugotuj na półtwardo.
Kaszę ugotuj na sypko. Na patelni rozgrzej
masło i podsmaż na nim
czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy zbrązowieje dodaj
kaszę, zmniejsz ogień. W osobnym naczyniu wymieszaj
masło orzechowe ze
śmietaną, następnie dodaj do
kaszy. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek, przypraw
solą i
pieprzem. Następnie dodaj
brokuła, wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec danie przełóż na talerz, posyp
utartym serem. Podawaj ciepłe.
