Wykonanie
Pamiętacie jeszcze o postanowieniach noworocznych? W tym roku postanowiłam zrezygnować ze
słodyczy, ale już tak na poważnie. Jak na razie idzie całkiem nieźle, ale teraz, gdy stosy notatek wokół mnie rosną, robi się coraz ciężej. Dlatego zabrałam się za kulinarne eksperymenty i upiekłam sobie zdrowszą wersję moich ulubionych shortbreads. Są mniej słodkie, bezglutenowe i chyba lepsze niż oryginał :)przepis na 12
ciasteczek
100 g
mąki ryżowej30 g
oleju kokosowego2 łyżeczki
soku z cytryny2
żółtka2 łyżki
miodupół łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę przesiej do miski, dodaj
proszek do pieczenia, rozpuszczony
olej kokosowy oraz
żółtka jaj. Następnie dodaj
sok z cytryny oraz
miód (uważaj na pestki). Zagnieć ciasto tak jak na ciasto kruche. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, następnie układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde
ciastka lekko spłaszcz, a następnie zrób na nim wzorek za pomocą widelca. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystudzeniu.

