ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasteczka ryżowe

Bezglutenowe ciasteczka ryżowe

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie jeszcze o postanowieniach noworocznych? W tym roku postanowiłam zrezygnować ze słodyczy, ale już tak na poważnie. Jak na razie idzie całkiem nieźle, ale teraz, gdy stosy notatek wokół mnie rosną, robi się coraz ciężej. Dlatego zabrałam się za kulinarne eksperymenty i upiekłam sobie zdrowszą wersję moich ulubionych shortbreads. Są mniej słodkie, bezglutenowe i chyba lepsze niż oryginał :)
przepis na 12 ciasteczek
100 g mąki ryżowej
30 g oleju kokosowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 żółtka
2 łyżki miodu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, rozpuszczony olej kokosowy oraz żółtka jaj. Następnie dodaj sok z cytryny oraz miód (uważaj na pestki). Zagnieć ciasto tak jak na ciasto kruche. Z gotowego ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, następnie układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastka lekko spłaszcz, a następnie zrób na nim wzorek za pomocą widelca. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystudzeniu.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/01/bezglutenowe-ciasteczka-ryzowe.html