Wykonanie
Ostatnio bardzo polubiłam się z
kokosem i często ląduje on w moich śniadankach czy wypiekach. Tym razem upiekłam z jego dodatkiem wspaniałe
ciasteczka. Są one mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i mają tendencje do znikania zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, niewymagające i prościutkie. Doskonale sprawdzą się jako wypiek na ostatnią chwilę, bo po prostu nie da się ich zepsuć.Składniki na 14 sztuk:80g
oleju kokosowegopół szklanki wiórek
kokosowychpół szklanki
mąki ryżowejpół szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej*8 łyżeczek ksylitolu/
cukrujajko3 łyżki
mleka **
proszek do pieczenia*Można zastąpić np.orkiszową lub zamienić na
ryżową.**Ja użyłam krowiego, ale nada się również
kokosowe czy
ryżowe.
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy ciasto aż do otrzymania gładkiej masy.Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut.Smacznego;)Dlaczego warto upiec
ciasteczka kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka ryżowa jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej
maki pszennej, a także nadaje się dla osób nietolerujących glutenu,
wiórki kokosowe są dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu i kwasu foliowego; ponadto mogą one zapobiegać powstawaniu próchnicy.