ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kokosowe na mące ryżowej

Ciasteczka kokosowe na mące ryżowej

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo polubiłam się z kokosem i często ląduje on w moich śniadankach czy wypiekach. Tym razem upiekłam z jego dodatkiem wspaniałe ciasteczka. Są one mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz i mają tendencje do znikania zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, niewymagające i prościutkie. Doskonale sprawdzą się jako wypiek na ostatnią chwilę, bo po prostu nie da się ich zepsuć.
Składniki na 14 sztuk:
80g oleju kokosowego
pół szklanki wiórek kokosowych
pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
8 łyżeczek ksylitolu/ cukru
jajko
3 łyżki mleka **
proszek do pieczenia
*Można zastąpić np.orkiszową lub zamienić na ryżową.
**Ja użyłam krowiego, ale nada się również kokosowe czy ryżowe.
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy ciasto aż do otrzymania gładkiej masy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec ciasteczka kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka ryżowa jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej maki pszennej, a także nadaje się dla osób nietolerujących glutenu,
wiórki kokosowe są dobrym źródłem magnezu, potasu, fosforu i kwasu foliowego; ponadto mogą one zapobiegać powstawaniu próchnicy.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/ciasteczka-kokosowe-na-mace-ryzowej.html