Wykonanie
Knedle to jedna z tradycyjnych, polsich potraw. W wersji orginalnej, ciasto przygotowuje się z
ziemniaków. Dla mnie smaczniejsza jest wersja z
ciastem serowym. Bardziej delikatna i szybsza :) A dodatek
truskawek sprawia, że to jedna z moich ulubionych letnich potraw :)przepis na 15 knedli

250g
sera twarogowego, półtłustego
jajkoszczypta
soliszklanka
mąki pełnoziarnistej300g
truskawekTwaróg rozdrabnij. Dodaj do niego
mąkę,
sól i
jajko. Wyrabiaj. Ciasto powinno być elastyczne. Gdy za bardzo klei się do rąk, można podsypać
mąką.Wyrobione ciasto podziel na ok. 15. części. Każdą z nich spłaszcz na kształt placka. Na środku ułóż
truskawkę i zlep, tak aby powstała kula. Knedle gotuj w wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut. (Czas mierzony od chwili wypłynięcia knedli na powierzchnię
wody.) Podawaj z musem
truskawkowym lub
jogurtem naturalnym.

