Wykonanie
Po słodkich wypiekach,
pora na coś słodkiego, ale w bardziej zdrowej wersji. Idealne dla wegan i osób na diecie.przepis na 16
ciastekInspiracja

150g
mąki gryczanej150g
płatków owsianych1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżki
suszonej żurawiny5
suszonych moreli3 łyżki
płatków migdałowych150ml
mleka roślinnego (
kokosowe,
migdałowe)100g
suszonych daktyli2łyżki
syropu klonowegoW rondelku zagotuj
mleko. Dodaj do niego
suszone daktyle i pozostaw na 10 minut, tak aby
owoce zmiękły.W tym czasie wymieszaj w misce:
mąkę gryczaną,
płatki owsiane,
sodę oczyszczoną,
żurawinę,
płatki migdałowej i pokrojone drobno
morele. Wymieszaj.Do rondelka z
daktylami dodaj
syrop klonowy i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj do suchych składników. Wymieszaj dokładnie. Z masy formuj kulki, następnie każdą z nich spłaszcz, tak aby kształtem przypominały
ciastka.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj na niej
ciastka w równych odstępach. Piecz ok. 15. minut w 175 stopniach. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

