ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Karnawałowe wypieki czas zacząć. Na pierwszy ogień idą faworki.
Faworki
250g mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnego mleka
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, moża dodać więcej mąki.
Następnie cienko je rozwałkowuj, pokrój w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrób przecięcie i przełóż jeden koniec paska.
Gotowe faworki smaż na głębokim i bardzo gorącym oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.
Po wyjściu osusz je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posyp cukrem pudrem.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/02/karnawaowe-faworki.html