Wykonanie
Karnawałowe wypieki czas zacząć. Na pierwszy ogień idą
faworki.
Faworki250g
mąki pszennej3
żółtka1 łyżka
spirytususzczypta
soli1/2 szklanki kwaśnego
mlekatłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania
ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherze. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk, moża dodać więcej
mąki.
Następnie cienko je rozwałkowuj, pokrój w szerokie pasy o długości ok 4-5cm. Na środku każdego z nich zrób przecięcie i przełóż jeden koniec paska.Gotowe
faworki smaż na głębokim i bardzo gorącym
oleju, ok. 1min z jednej strony. Powinny być złociste.Po wyjściu osusz je na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posyp
cukrem pudrem.