Znów sałatka. Tym razem z zapomnianą kaszą pęczak, która jest chyba moją ulubiona kaszą. Kasze dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, są źródłem skrobi, białka, błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, łagodzą objawy stresu poprawiają pamięć i polepszają nastrój. Wniosek - idealne na czas sesji :)woreczek kaszy pęczakpuszka tuńczyka w sosie własnym50g sera brie5 suszonych pomidorów w zalewie3 łyżki majonezu2 łyżki musztardypieprz bałkańskinatka pietruszkiKaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.W tym czasie ser i pomidory kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy do niej tuńczyka odsączonego z zalewy, a także przestudzoną kaszę pęczak.W kubku mieszamy majonez z musztardą i pieprzem bałkańskim. Dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.