Wykonanie
Niedziela, czyli coś do
kawy musi być :) Dziś w ramach akcji słodka niedziela proponję makowiec japoński - mój ulubiony :)Makowiec japoński

300g
makukostka
margaryny ( 250g)450g
cukru pudru600g
jabłek9 jaj9 łyżek
kaszy manny2łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
włoskich orzechów100g
rodzynekNa grubej tarce ścieramy
jabłka.
Mak parzymy i mielimy w maszynce do
mięsa ( najlepiej 2-3
razy).Za pomocą miksera ucieramy
margarynę z
cukrem pudrem. Następnie dodajemy
żółtka,
mak oraz utarte na tarce o grubych oczkach
jabłka.W osobnej misce ubijamy
białka, dodajemy
kaszę mannę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy całość.Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przelewamy masę i wkładamy foremkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy ok. 40 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia, a na koniec dekorujemy
polewą czekoladową lub lukrem.


Angelika KnopLorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula
eget dolor Aenean
massa.Aenean commodo ligula
eget dolor Aenean
massa.You Might Also Like