Wykonanie
Żeby było aż tak zimno pod koniec marca to już przesada. Dawno tak nie zmarzłam jak dzisiejszego dnia... Dlatego po przyjściu do domu potrzebowałam czegoś ciepłego, szybkiego i sycącego i padło na:Rozgrzewającą potrawkę z
soczewicą
pierś kurczaka100g
soczewicy zielonej Sante200g
pieczarekbulion warzywny (lub drobiowy)
sólpieprzimbirSoczewicę przygotowujemy według instrukcji dołączonej do opakowania. W tym czasie kroimy
pierś kurczaka w małą kostkę, a
pieczarki w półplasterki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy
bulionem, przyprawiamy
solą,
pieprzem i startym
imbirem. Dusimy ok. 15 minut. Gdy
soczewica będzie już miękka, dodajemy ją do
mięsa i
pieczarek i całość dusimy jeszcze ok. 5-7minut. Ważne, abyśmy cały czas pilnowali patelni i podlewali
bulionem duszące się
mięso. Jeśli chodzi o
bulion, to można użyć gotowego, jednak polecam przygotowanie wlasnego
wywaru, jest dużo zdrowszy i smaczniejszy;)Na koniec potrawę dekorujemy świeżą
natką pietruszki.Ja zjadłam w takiej postaci, ale jeśli ktoś chce może zjeść ją z
ryżem lub
kaszą ;) Smacznego;)