ßßß Cookit - przepis na Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim

nazwa

Wykonanie

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
3 duże liście młodej kapusty
około 400g mięsa mielonego
czerwona cebula
biała część pora
olej do smażenia
przyprawa gyros
płat ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania
sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał).
Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/05/roladki-miesne-z-kapusta-i-ciastem.html