ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z orzechami

Chleb orkiszowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych.
Składniki:
25g drożdży
500ml ciepłej wody
500g maki orkiszowej typ 2000
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
10 łyżek siemienia lnianego
10 łyżek pestek słonecznika
10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym lub bawełnianym woreczku (nie w foli!).
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/02/chleb-orkiszowy-z-orzechami.html