Wykonanie
Uwielbiam zapach domowego
chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej
mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i
orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie
między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych.

Składniki:25g
drożdży500ml ciepłej
wody500g
maki orkiszowej typ 2000łyżeczka
cukrułyżeczka
soli10 łyżek
siemienia lnianego10 łyżek pestek
słonecznika10 łyżek posiekanych
orzeszków ziemnychSposób przygotowania:
Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki
cukru. Dodajemy odważoną
mąkę oraz
siemię lniane,
nasiona słonecznika oraz
orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym lub bawełnianym woreczku (nie w foli!).