ßßß Cookit - przepis na Sałatka z roszponką i bryndzą

Sałatka z roszponką i bryndzą

nazwa

Wykonanie

Świeża, wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem roszponki podkreślonym ziołowym winegretem.
Składniki:
(na 1 porcję)
dwie garści roszponki
bryndza lub ewentualnie feta
4 rzodkiewki
winegret:
2 łyżki oliwy extra vergin
łyżka octu winnego białego
łyżka wody
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona gorczyca, kurkuma
sól ziołowa, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub grzanek.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/01/saatka-z-roszponka-i-bryndza.html