ßßß
Cookit - przepis na Sałatka z roszponką i bryndzą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka z roszponką i bryndzą
Składniki
Roszponka
Bryndza
Feta
Rzodkiewka
Oliwa extra vergine
Biały ocet winny
Woda
Koperek
Natka pietruszki
Gorczyca
Kurkuma
Sól
Zioła
Pieprz biały
Wykonanie
Świeża, wiosenna
sałatka
z wyrazistym smakiem
bryndzy
i
orzechowym
aromatem
roszponki
podkreślonym
ziołowym
winegretem
.
Składniki:(na 1 porcję)dwie garści
roszponki
bryndza
lub ewentualnie
feta
4
rzodkiewki
winegret
:2 łyżki
oliwy extra vergin
łyżka
octu winnego białego
łyżka
wody
łyżka posiekanego
koperku
łyżka posiekanej
natki pietruszki
mielona
gorczyca
,
kurkuma
sól
ziołowa
,
biały pieprz
Sposób przygotowania:
Roszponkę
myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy
bryndze
i nakładamy na
roszponkę
.
Rzodkiewki
myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą polewamy
sałatkę
. Serwujemy do duszonych i
pieczonych mięs
i/lub grzanek.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/01/saatka-z-roszponka-i-bryndza.html
Przepisy powiązane
Surówka z rzodkiewki z kalarepką i jabłkiem
Surówka z rzodkiewki z kalarepką i jabłkiem
Surówka z rzodkiewki z kalarepką i jabłkiem
Surówka z rzodkiewki z kalarepką i jabłkiem
Surówka z rzodkiewki z kalarepką i jabłkiem
Składniki powiązane (0)