Wykonanie
Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Spód z ciasta można przygotować i podpiec nawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam więcej niż 20 minut.

Składniki(na 12sztuk)ciasto:100g
masła100g
mąki pszennej100g
mąki pełnoziarnistej2 łyżki zimnej
wodysólnadzienie:2-3 białe
cebulezielona część z dwóch
porówmasło klarowane do smażenia
sól,
biały pieprzząbek
czosnku2
jajka80 ml słodkiej
śmietanki 30%płatki paprykinatka pietruszki do dekoracjiSposób przygotowaniaCiasto:
Mąki i
sól wsypujemy do miski. Dodajemy
masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy
wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z
boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.Nadzienie: na patelni rozgrzewamy
masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną
cebulkę i
por. Doprawiamy
solą.
Cebulowo-
porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto.
Jajka,
śmietankę,
sól, przeciśnięty ząbek
czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy
płatkami papryki i dekorujemy
natka pietruszki.