ßßß Cookit - przepis na Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Ta zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
1,2 l bulionu wołowego
120g sera (polecam goudę)
50g masła
6 dużych cebul
4 kromki chleba
2 łyżki mąki
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem.
Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przy[prawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/11/francuska-zupa-cebulowa.html