Wykonanie
Zupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego
sera, słodkawego
pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute.

Składniki2 duże
pory (biała i zielona część)0,5 l
bulionuczubata łyżka
sera mascarpone5 gałązek
natki pietruszki2 ząbki
czosnku200g
sera lazur2 kromki
chleba3 łyżki
masłasól,
biały pieprzSposób przygotowaniaOd
porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca
wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z ziemi zalegającej pomiędzy warstwami).
Pora kroimy. Na 2 łyżkach
masła przesmażamy przeciśnięty
czosnek i po kilku sekundach dodajemy pokrojone
pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość
masła.
Pory podlewamy
bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z
mascarpone, listkami
pietruszki i połową
sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła i złocimy na niej pokrojone w kostkę
pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę. Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem
natk i.