ßßß Cookit - przepis na Kluski z kalafiora

Kluski z kalafiora

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
kluski:
Duży kalafior
łyżeczka cukru
łyżka masła
maka pszenna
jajko
sól
biały pieprz
okrasa:
łyżka masła klarowanego
2 białe cebule
2 kiełbasy śląskie
Sposób przygotowania:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem.
Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i mokrą łyżką nakładamy ciasto. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
Serwujemy z okrasa z cebulki i kiełbasy.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/kluski-z-kalafiora.html