Uwielbiam kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!Składniki:kluski:Duży kalafiorłyżeczka cukrułyżka masłamaka pszennajajkosólbiały pieprzokrasa:łyżka masła klarowanego2 białe cebule2 kiełbasy śląskieSposób przygotowania:Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem.Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i mokrą łyżką nakładamy ciasto. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.Serwujemy z okrasa z cebulki i kiełbasy.