Wykonanie
Domowy
chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z
masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej
mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę
płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.

Składniki50g świeżych
drożdży2 szklanki letniego, tłustego
mleka2 szklanki
maki pełnoziarnistej razowej typ 2000szklanka
maki pszennej typ 6502 szklanki
płatków owsianychłyżeczka
cukrułyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwek½ szklanka nasion dyniSposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w letnim
mleku z dodatkiem
cukru. Dodać obie
mąki,
płatki owsiane,
sól,
pestki dyni i
oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Formę podłużną na keksa wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto i wygładzić wierzch mokrą łyżką. Przykryć czysta ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut. Ja zostawiam w piekarniku nagranym do 40 stopni C.Po tym czasie posypać wierzch
chleba łyżka pestek dyni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut.