Wykonanie
Moje dzieciaki uwielbiają
ciasteczka więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na pełnoziarnistej
mące, pełnych magnezu orzechach i
czekoladzie. Są pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust.

Składniki(na 24 sztuki)szklanka
mąki pełnoziarnistej110g mielonych
orzechów (u mnie
nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe)½ łyżeczki
sody½ łyżeczki
soli110g miękkiego
masła2/3 szklanki
cukru trzcinowegojajko½
laska waniliiłyżeczka gorącej
wody160g
czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu)szklanka
orzechów do dekoracjiSposób przygotowania
Migdały zmielić w blenderze lub młynku do
kawy.
Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z
mąką,
solą i
sodą. W misie miksera ubić miękkie
masło z
cukrem i miąższem z ½
laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj
jajko a następnie łyżeczkę
wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną
czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość
między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia.
Orzechy drobno posiekać. Posypać nimi
ciasteczka i lekko docisnąć dłonią. Piec w 190 stopniach C przez około 12-14 minut do zarumienienia.