ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami

Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Moje dzieciaki uwielbiają ciasteczka więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na pełnoziarnistej mące, pełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust.
Składniki
(na 24 sztuki)
szklanka mąki pełnoziarnistej
110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe)
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
110g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru trzcinowego
jajko
½ laska wanilii
łyżeczka gorącej wody
160g czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu)
szklanka orzechów do dekoracji
Sposób przygotowania
Migdały zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z mąką, solą i sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Posypać nimi ciasteczka i lekko docisnąć dłonią. Piec w 190 stopniach C przez około 12-14 minut do zarumienienia.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/penoziarniste-pieguski-z-czekolada-i.html