Wykonanie
Domowe
pieczywo ma kilka niepodważalnych zalet. Wiemy co wsypaliśmy do ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak
pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki, które cudownie pachną w całym domu.

Składnikiszklanka
maki pszennej tortowej2 szklanki
maki pszennej razowej typ 200018g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukrułyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwek2
jajka¾ szklanki letniej
wodypłatki papryki do posypaniaSposób przygotowaniaW ¾ szklanki letniej
wody rozrobić
drożdże z dodatkiem
cukru i łyżki
mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała
mąką,
solą,
oliwa z oliwek i jednym
jajkiem. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym
jajkiem. Posypać
płatkami papryki. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut.