ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste kajzerki

Pełnoziarniste kajzerki

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo ma kilka niepodważalnych zalet. Wiemy co wsypaliśmy do ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki, które cudownie pachną w całym domu.
Składniki
szklanka maki pszennej tortowej
2 szklanki maki pszennej razowej typ 2000
18g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka
¾ szklanki letniej wody
płatki papryki do posypania
Sposób przygotowania
W ¾ szklanki letniej wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek i jednym jajkiem. Wyrobić jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć czysta ściereczka i pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami papryki. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/penoziarniste-kajzerki_25.html