Wykonanie
Okazja nadarzyła się kiedy
mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa
cukinie.Przepis powstał z modyfikacji
trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startej
cukinii.Upieczone na pełnoziarnistej
mące z dodatkiem pełnych magnezu
orzechów i
trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba
mieć po nim wyrzutów sumienia :)

SKŁADNIKI:(na keksówkę 10x22cm)3
jajka60g miękkiego
masła300g
cukinii140g mielonych
orzechów włoskich100g
mąki pełnoziarnistej typ 2000140g
cukru trzcinowego muscovado2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100g
czekolady (
mlecznej lub gorzkiej wg gustu)30g
masłaposiekane
orzechy,
wiórki kokosowe, posypka wg gustuWYKONANIE:
Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do
kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać
między zębami.
Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania:
żółtka, miękkie
masło,
cukinie, zmielone
orzechy,
mąkę,
cukier, oraz
proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”.W małym garnku z grubym dnem roztapiamy
masło i dodajemy
czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta.Dekorujemy wg uznania
orzechami,
płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka
cukrową.