ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie.
Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startej cukinii.
Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia :)
SKŁADNIKI:
(na keksówkę 10x22cm)
3 jajka
60g miękkiego masła
300g cukinii
140g mielonych orzechów włoskich
100g mąki pełnoziarnistej typ 2000
140g cukru trzcinowego muscovado
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu)
30g masła
posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu
WYKONANIE:
Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami.
Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut aż puści płyn. Dobrze dociskamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: żółtka, miękkie masło, cukinie, zmielone orzechy, mąkę, cukier, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”.
W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta.
Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/penoziarniste-ciasto-orzechowe-z-cukinia.html