Moje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany.SkładnikiNa ciasteczka:150g mąki pszennej tortowej50g maki razowej typ 2000180g miękkiego masła40g ciemnego kakao1/2 szklanki cukrudwie szczypty soliłyżka mlekajajko2-3 łyżeczki cukru wanilinowegoNa krem:120g miękkiego masła¾ szklanki cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego80ml śmietany kremówki2 czubate łyżki pełnego mleka w proszkuSposób przygotowaniaCiasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut lub w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści.Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy i dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Ubijać Az masą będzie jednolita. Masę nakładać na wystudzone ciasteczka rozsmarowując nożem i nieco dociskając górnym ciasteczkiem. Pozostawić w lodówce na 1h do stwardnienia kremu. Można jeść same, ale doskonale smakują tez maczane w ciepłym mleku.