Wykonanie
Składniki dla 4 os ób:350g conchiglioni (du że muszle)250 g
zielonych szparag ów, 2-3 średnie
marchewki1 łyżka
masła, 1 łyżeczka
soli morskiejNa farsz:500 g
sera ricotta + 50 g włoskiego
sera pecorino albo
parmezanu,szczypta
soli, 2 łyżeczki
suszonego oreganoPrzygotowanie:
Szparagi obierz i ugotuj.
Marchewkę obierz,
pokr ój na talarki. Du ś kilka minut pod przykryciem w niewielkiej ilości
wody, dodaj łyżkę
masła. Ugotuj
makaron: d uże muszle gotuj ok. 15 minut czyli 5-6 min. dłużej, niż drobne
makarony.W tym czasie przygotuj farsz:
ser ricotta wymieszaj z utartym pecorino albo
parmezanem, dodaj szczyptę
soli i
przyprawy. Po ugotowaniu
makaronu, nakładaj farsz łyżeczką. Muszle układaj na talerzach. Podawaj z ugotowanymi
szparagami, talarkami
marchewki, oraz z
pomidorkami koktajlowymi, etc. jako przystawkę przed daniem gł ównym.