ßßß Cookit - przepis na Makaron conchiglioni z ricottą i szparagami

Makaron conchiglioni z ricottą i szparagami

nazwa

Wykonanie

Składniki dla 4 os ób:
350g conchiglioni (du że muszle)
250 g zielonych szparag ów, 2-3 średnie marchewki
1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli morskiej
Na farsz:
500 g sera ricotta + 50 g włoskiego sera pecorino albo parmezanu,
szczypta soli, 2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie:
Szparagi obierz i ugotuj. Marchewkę obierz, pokr ój na talarki. Du ś kilka minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, dodaj łyżkę masła. Ugotuj makaron: d uże muszle gotuj ok. 15 minut czyli 5-6 min. dłużej, niż drobne makarony.
W tym czasie przygotuj farsz: ser ricotta wymieszaj z utartym pecorino albo parmezanem, dodaj szczyptę soli i przyprawy. Po ugotowaniu makaronu, nakładaj farsz łyżeczką. Muszle układaj na talerzach. Podawaj z ugotowanymi szparagami, talarkami marchewki, oraz z pomidorkami koktajlowymi, etc. jako przystawkę przed daniem gł ównym.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/01/makaron-conchiglioni-z-ricotta-i.html