ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

nazwa

Wykonanie

Polecam domowy przepis na ciasto do pierogów. Moje pierogi s ą pyszne w smaku, rozp ł ywaj ą si ę w ustach, dobrze komponuj ą si ę z ka ż dym farszem na s ł ono i na s ł odko. Mo ż na nadziewa ć je grzybami le ś nymi, pieczarkami, kapust ą, mi ę sem, owocami, serem, itp. ...
Pierogi to klasyka polskiej oraz w ł oskiej kuchni (ravioli, tortellini). Ja lubi ę najbardziej w ś wiecie pierogi z jagodami - w sezonie ze ś wie ż ymi, poza sezonem z mro ż onymi, a w grudniu obowi ą zkowo ś wi ą teczne uszka z grzybami . .... Ś limak, ś limak, poka ż rogi, dam Ci ciasta na pierogi .... - przypomnia ł y mi si ę s ł owa tej dzieci ę cej wyliczanki, kiedy wesz ł am do mojej kuchni, ż eby wyj ąć z szafki m ą k ę, stolnic ę i wa ł ek. Z acz ęł am od odwa ż enia m ą ki i przesypania jej do misy. A n ast ę pnie zrobi ł am do ł ek po ś rodku i wbi ł am do m ą ki jedno ca ł e jajko. Dola ł am wody i wyrobi ł am w r ę kach . M oja rada: ciasto ma by ć do ść mi ę kkie.
Ciasto podzieliłam na cztery r ówne cz ęści, z każdej uformowałam wałeczek. Z kolei wałeczki podzieliłam na dziesięć części - w sumie z tej porcji wyszło czterdzieści pierogów. Każdą cząstkę rozpłaszczyłam dłonią na stolnicy posypanej mąką i lekko je rozwałkowałam. Na placuszki nakładałam po łyżce farszu i z lep iałam pierogi, przyciskając brzeg palcami. Got owałam partiami w dużym garnku, w e wrz ącej, osolonej wodzie, trzy-cztery minuty od momentu wypłynięcia. Zwykle robię pierogi z większej porcji, to bardzo praktyczne - część gotuję od razu na obiad, a część zamrażam.
Jaka to fajna zabawa z pierogami, jak zajęcia manualne dla przedszkolaków. Dziewczyny i chłopaki! Zabierajcie się za lepienie pierogów na święta! To cudowna terapia antystresowa i naturalny antydepresant ....
Składniki na 40 pierog ów:
Na ciasto:
m ąka 600 g + 150 g na podsypywanie
1 całe jajko
300 ml ciepłej wody
Na farsz (według smaku):
grzyby, kapusta, mięso, ser, owoce, .... itp.
Przygotowanie:
Odważ mąkę, przesyp do misy, zrób dołek, d o m ąki wbij całe jajko i wlej wodę. Wyr ób mi ękkie ciasto. Przełóż na stolnicę i podziel go na cztery r ówne cz ęści, z każdej uformuj wałeczek. Wałeczki podziel na dziesięć części - będzie w sumie czterdzieści.
Każdą cząstkę rozpłaszcz dłonią na stolnicy posypanej mąką. Lekko je rozwałkuj. Na placuszki nakładaj po łyżce farszu . Zlep pierogi, przyciskając brzeg palcami. Gotuj partiami we wrz ącej i osolonej wodzie ok. 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia).
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/12/ciasto-na-pierogi.html