Wykonanie

Polecam domowy przepis na ciasto do pierogów. Moje pierogi s ą pyszne w smaku, rozp ł ywaj ą si ę w ustach, dobrze komponuj ą si ę z ka ż dym farszem na s ł ono i na s ł odko. Mo ż na nadziewa ć je
grzybami le ś nymi,
pieczarkami,
kapust ą, mi ę sem,
owocami,
serem, itp. ...Pierogi to klasyka polskiej oraz w ł oskiej kuchni (ravioli, tortellini). Ja lubi ę najbardziej w ś wiecie pierogi z
jagodami - w sezonie ze ś wie ż ymi, poza sezonem z mro ż onymi, a w grudniu obowi ą zkowo ś wi ą teczne uszka z
grzybami . .... Ś limak, ś limak,
poka ż rogi, dam Ci ciasta na pierogi .... - przypomnia ł y mi si ę s ł owa tej dzieci ę cej wyliczanki, kiedy wesz ł am do mojej kuchni, ż eby wyj ąć z szafki m ą k ę, stolnic ę i wa ł ek. Z acz ęł am od odwa ż enia m ą ki i przesypania jej do misy. A n ast ę pnie
zrobi ł am do ł ek po ś
rodku i wbi ł am do m ą ki jedno ca ł e
jajko. Dola ł am
wody i wyrobi ł am w r ę kach . M oja rada: ciasto ma by ć do ść mi ę kkie.Ciasto podzieliłam na cztery r ówne cz ęści, z każdej uformowałam wałeczek. Z kolei wałeczki podzieliłam na dziesięć części - w
sumie z tej porcji wyszło czterdzieści pierogów. Każdą cząstkę rozpłaszczyłam dłonią na stolnicy posypanej
mąką i lekko je rozwałkowałam. Na placuszki nakładałam po łyżce farszu i z lep iałam pierogi, przyciskając brzeg palcami. Got owałam partiami w dużym garnku, w e wrz ącej, osolonej wodzie, trzy-cztery minuty od momentu wypłynięcia. Zwykle robię pierogi z większej porcji, to bardzo praktyczne - część gotuję od razu na obiad, a część zamrażam.Jaka to fajna zabawa z pierogami, jak zajęcia manualne dla przedszkolaków. Dziewczyny i chłopaki! Zabierajcie się za lepienie pierogów na święta! To cudowna terapia antystresowa i naturalny antydepresant ....Składniki na 40 pierog ów:Na ciasto:m ąka 600 g + 150 g na podsypywanie1 całe
jajko300 ml ciepłej
wodyNa farsz (według smaku):
grzyby,
kapusta,
mięso,
ser,
owoce, .... itp.Przygotowanie:Odważ
mąkę, przesyp do misy, zrób dołek, d o m ąki wbij całe
jajko i wlej
wodę. Wyr ób mi ękkie ciasto. Przełóż na stolnicę i podziel go na cztery r ówne cz ęści, z każdej uformuj wałeczek. Wałeczki podziel na dziesięć części - będzie w
sumie czterdzieści.Każdą cząstkę rozpłaszcz dłonią na stolnicy posypanej
mąką. Lekko je rozwałkuj. Na placuszki nakładaj po łyżce farszu . Zlep pierogi, przyciskając brzeg palcami. Gotuj partiami we wrz ącej i osolonej wodzie ok. 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia).




