Wykonanie

Dzi ś gotuj ę pyszn ą zup ę krem z pieczon ą, dyni ą na bazie
bulionu warzywnego. Przepis jest prosty i wykwintny jednocze ś nie! Jak zwykle dodatki to kwestia smaku, ja uwielbiam po łą czenie dyni z pieczonymi
krewetkami, ale zupa r ównie dobrze smakuje ze ś
mietan ą, z
jogurtem, ś wie ż ymi zio ł ami,
owocami, grzankami, itp.
Orzechowo-kasztanowa w smaku
dynia hokkaido kr
óluje w mojej kuchni!Zobacz wi ę cej przepisów na Pyszno ś ci z dyni ą - r obi ł am ju ż z niej placki i ciasto, a nawet risotto i frytki ....Przygotowanie dania zaczynam od upieczenia na blaszce pokrojonej w kostkę dyni. Dodatkowo skrapiam
dynię syropem klonowym. Pieczenie wydobywa z niej pikantno-słodki smak. Dodaję
bulion warzywny, miksuję i pyszna, lekka zupa gotowa! To idealna przystawka do obiadu, kiedy spodziewacie się gości. Uwaga! Jeśli przygotowujesz danie dla dwojga, zmniejsz o połowę ilości składników!Do mnie przychodzi dziś moja przyjaci ó łka Maja z resztą naszych znajomych .... Krem z dyni czeka już w garnku na piecu, jak przyjdą, szybko go podgrzeję, udekoruję
krewetkami i podam z kieliszkiem
białego wina. Muszę jeszcze tylko wymyślić coś pysznego na deser ....Składniki na 4 osoby:1 mała
dynia (ok. 2 kg)1/2 kg świeżych
krewetek3-4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli morskiejsyrop klonowy - do smakulistki
oregano - do dekoracjiNa
bulion:zobacz tutajPrzygotowanie:Ugotuj
bulion z tego przepisu .Przygotuj
krewetki: umyj, obierz z pancerzyk ów, usu ń żyłkę, oderwij gł ówki, ale pozostaw ogonki.
Skrop odrobin ą
soku z cytryny i
oliwą, posyp szczyptą
soli. Odstaw w marynacie na 15 minut. Zapiekaj w gorącym piekarniku ok. 2-3 minuty.Jak przygotowa ć dyni ę, przeczytasz w tym po ś cie . Upieczon ą dyni ę wystud ź, dolej
bulion i zmiksuj.
Krewetki pozostaw w ca ł o ś ci do dekoracji. Zup ę przelej do garnka i podgrzej. Rozlewaj gor ą c ą na talerze. Podawaj z
krewetkami i posiekanymi listkami
oregano.