Wykonanie

Przepis na
ziemniaki z pieca z
rozmarynem. To pyszny w smaku i prosty do przygotowania przepis, idealna przystawka do obiadu lub na kolacj ę .... Zaczynam od lekkiego podgotowania
ziemniak ów, nast ępnie, przybrane gałązkami
rozmarynu, piekę je do ładnego zrumienienia. Gotowe! Podaję gorące prosto z pieca na st ó ł, a przed podaniem polewam roztopionym
masłem.
Ziemniaki najlepiej smakują z
kurczakiem,
pieczarkami,
fasolką, itd. Wraz z nastaniem chłodów do menu wchodzą
ziemniaki i inne kaloryczne dania, trudno żyć teraz o listku
sałaty. Do zimy pozosta ło wprawdzie jeszcze sporo czasu, ale pomyślałam, że to odpowiedni moment, by zadbać o formę przed sezonem narciarskim ....Trudno się mobilizować do uprawiania
sportu i do porannego biegania, kiedy na dworze szaro i zimno. Ja mam sw ój sprawdzony od lat sposób - id ę do sklepu i kupuję sobie ładną, nową bluzę w energetycznym kolorze i wygodne buty
sportowe. J ak spojrzymy na piramidę zdrowego sposobu żywienia, u jej podstawy znajduje się właśnie zdrowy wysiłek fizyczny. Już jako dziecko byłam fanką roweru. M ój pierwszy rower w życiu dostałam w wieku dw óch lat. By ł śliczny, miał
ramę pomalowaną na niebiesko i dwa zapasowe k ó łka. Jak wynika z relacji mojej rodziny, w pierwszą
podr ó ż rowerem wybrałam się po dywanie wok ó ł stołu.Znam osoby, nawet całkiem poważne, kt óre
doje żdżają codziennie do pracy nie samochodem, a rowerem właśnie - w marynarce, z teczką. Samoch ód w dzisiejszych czasach przesta ł być luksusem, dziś luksusem jest rower. A poza tym jest ekologiczny, nie zanieczyszcza środowiska. Kto ś mądry kiedyś powiedział, że samoch ód zosta ł po to wymyślony, żeby człowiek m óg ł w kulturalnych warunkach spędzać czas w korku w
mieście ....Składniki na 4 osoby:1 kg
ziemniak ów + 50 g mas ła1/2 łyżeczki
soli morskiej, kilka gałązek świeżego
rozmarynuPrzygotowanie:
Ziemniaki starannie umyj pod bieżącą
wodą. Nie obieraj, pozostaw w mundurkach. W dużym garnku nastaw
wodę. Jak się zacznie gotować, wł ó ż delikatnie
ziemniaki, dodaj
soli. Gotuj w mundurkach ok. 15 minut, aż
ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane, tylko al dente.Rozgrzej piec do temperatury 250 °C. Ugotowane
ziemniaki przekrój wzd łuż na poł ówki, prze ł ó ż do żaroodpornego naczynia. Gałązki
rozmarynu opłucz pod bieżącą
wodą, poszarp na mniejsze kawałki, uł ó ż dekoracyjnie na poł ówkach
ziemniaków. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 10-15 minut, a ż
ziemniaki ładnie się przypieką. Przed podaniem polej roztopionym
masłem.