Wykonanie

Chrupi ą ce, sma ż one na patelni, pyszne placki
dyniowe. Sk ł adniki ciasta to jak zawsze kwestia smaku i przyzwyczajeń, w tym przepisie z dyni ą hokkaido, m ą k ą kukurydzian ą (bezglutenowe) i z nut ą
cytryny tworz ą wy ś mienite po łą czenie .... Idealny obiad na sezon
dyniowy. Zobacz równie ż inne przepisy na Pyszno ś ci z dyni ą .... Przepis na placki z dyni powstał na zam ówienie. Wszystko zacz ęło się wczoraj, kiedy zadzwoniła do mnie moja przyjaci ó łka Karolina z wiadomością, że w sklepie pojawiły się piękne
dynie, nasz ulubiony gatunek - hokkaido. Widziałaś, jakie cudowne - emocjonowała się - kuliste, takie w sam raz, nie za duże, nie za małe, no i ten cudowny
miodowo-złocisty kolor. Musisz koniecznie coś z nich wymyślić! - stwierdziła. Więc wymyśliłam te oto placki
dyniowo-kukurydziane, a Karolina, fanka wszystkiego, co z dyni, oczywiście wprosiła się do mnie na obiad ....Składniki na ok. 15 małych plack ów :600 g dyni (waga bez skórki i pestek)300 g m ąki kukurydzianej2
jajka + 1 op.
jogurtu greckiego (200 ml)s ok z
cytryny (1 łyżka) + starta sk
órka z 1
cytrynysól,
olej lub
oliwa do sma żeniaświeże listki
melisy do dekoracjiPrzygotowanie:
Dynię umyj,
odkr ój spory
kawa łek, usu ń miąższ wraz z pestkami i zetrzyj na grubych oczkach. Będziesz potrzebować ok. 600 g tartej dyni. Dodaj
mąkę kukurydzianą i
jajka, wymieszaj. Sparz sk órk ę
cytryny, zetrzyj sk órk ę. Następnie
cytrynę przekr ój na pó ł i wyciśnij sok. Sk órk ę z
cytryny, 1 łyżkę
soku z cytryny i szczyptę
soli dodaj do ciasta. Całość wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanej patelni posmarowanej
oliwą lub
olejem. Nakładaj po jednej łyżce ciasta, uformuj kształt placuszk ów. Piecz z dwóch stron na z łoty kolor.