ßßß Cookit - przepis na Danie z łososiem - Łosoś z pieca

Danie z łososiem - Łosoś z pieca

nazwa

Wykonanie

To wykwintne i jednocze ś nie proste w przygotowaniu, pyszne danie zawsze si ę udaje. Przygotowuj ę go na dzisiejsz ą imprez ę i mam nadziej ę, ż e b ę dzie smakowa ł moim go ś ciom. Ł ososia pieczonego z zielonym groszkiem i oliwkami podam z sa ł at ą rzymsk ą z cytrynowym winegret i z kieliszkiem szampana oraz z tostami z bagietki francuskiej ....
Sk ładniki na 4 osoby:
4 dzwonka łososia
2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
1-2 łyżeczki suszonego oregano
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 cytryna
s łoiczek czarnych oliwek w marynacie (ok. 150g)
300-350g zielonego groszku
koszyczek pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Zacznij od ryby: dzwonka łososia opłucz, osusz, wł ó ż do brytfanki. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp obficie ziołami i solą. Przykryj folią, odstaw w marynacie na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 250 °C. Brytfank ę z łososiem wstaw do gorącego piekarnika na 30-35 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe.
Przygotuj groszek: mas ło podgrzej w rondelku, groszek opłucz, wrzuć do roztopionego masła, dodaj szczyptę soli, podlej 1/2 filiżanki wody i duś na małym ogniu, aż groszek stanie się miękki. Po upieczeniu rybę delikatnie przeł ó ż na środek talerza. Uł ó ż dekoracyjnie pomidory, groszek i oliwki.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/08/przepis-na-danie-z-ososiem-osos-z-pieca.html