Wykonanie
To wykwintne i jednocze ś nie proste w przygotowaniu, pyszne danie zawsze si ę udaje. Przygotowuj ę go na dzisiejsz ą imprez ę i mam nadziej ę, ż e b ę dzie smakowa ł moim go ś ciom. Ł
ososia pieczonego z
zielonym groszkiem i
oliwkami podam z sa ł at ą rzymsk ą z
cytrynowym winegret i z kieliszkiem
szampana oraz z tostami z
bagietki francuskiej ....Sk ładniki na 4 osoby:4 dzwonka
łososia2 łyżeczki
soli morskiej gruboziarnistej1-2 łyżeczki
suszonego oregano2-3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła1
cytrynas łoiczek czarnych
oliwek w marynacie (ok. 150g)300-350g
zielonego groszkukoszyczek
pomidorów koktajlowychPrzygotowanie:Zacznij od
ryby: dzwonka
łososia opłucz, osusz, wł ó ż do brytfanki.
Skrop oliwą i
sokiem z cytryny, posyp obficie
ziołami i
solą. Przykryj folią, odstaw w marynacie na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 250 °C. Brytfank ę z
łososiem wstaw do gorącego piekarnika na 30-35 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj
pomidorki koktajlowe.Przygotuj
groszek: mas ło podgrzej w rondelku,
groszek opłucz, wrzuć do roztopionego
masła, dodaj szczyptę
soli, podlej 1/2 filiżanki
wody i duś na małym ogniu, aż
groszek stanie się miękki. Po upieczeniu
rybę delikatnie przeł ó ż na środek talerza. Uł ó ż dekoracyjnie
pomidory,
groszek i
oliwki.
