Wykonanie

Ł oso ś pieczony w pomidorach to atrakcyjne danie na obiad, kolacj ę, przyj ę cie w ogrodzie. Uwielbiam jego delikatny smak .... Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają jedzenie ryb minimum dwa-trzy
razy w tygodniu.
Łosoś jest zdrową
rybą, ma dużo wartości odżywczych, w tym cenne dla zdrowia kwasy omega trzy. 100g
łososia to 200 kalorii. Grillowane
pomidory malinowe pi ę knie komponuj ą si ę z ryb ą i ł adnie wygl ą daj ą na
stole.Przepis jest bardzo prosty - z
oliwy,
soku z cytryny,
soli i
oregano zrób marynat ę do
ryby,
potem z apiecz z plastrami
pomidorów i pyszne danie gotowe!
Słonecznego weekendu! :)Składniki na 3 osoby:kawałek świeżego fileta z
łososia (ok. 600g bez sk óry),
oliwa,
sólDodatkowo: świeże listki
oregano - do dekoracji;Przygotowanie:Upiecz
łososia w piekarniku. Przygotuj
pomidory:
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grube plastry. Przeł ó ż do miski i wymieszaj z marynatą (s ól,
oliwa). Odstaw w marynacie na 10-15 min. Prze ł ó ż do brytfanki na 10 minut przed końcem pieczenia
łososia. Moja rada No 1: Po upieczeniu
rybę w pomidorach podawaj prosto z pieca na st ó ł. Udekoruj świeżymi
ziołami. Moja rada No 2: Ł oso ś w pomidorach najlepiej smakuje podawany z
ziemniakami w mundurkach.