Wykonanie
Lekka, krucha, pyszna w smaku i bardzo ł atwa w przyrz ą dzeniu zielona sa ł ata z wytrawnym
sosem winegret. Jest te ż niezast ą piona w diecie odchudzaj ą cej. Je ś li robisz diet ę, to dla Ciebie pozycja obowi ą zkowa! Zielona sa ł ata ma bardzo ma ł o kalorii. Wracając do sałatki - jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wymieszaj
oliwę z oliwek z
sokiem z cytryny i
ziołami i polej
sałatę. Udekoruj listkami świeżej
bazylii i posyp tartym
parmezanem. Nabierze wtedy bardziej włoskiego charakteru. Taka sa ł ata rzymska ś wietnie smakuje w towarzystwie grillowanych ryb, drobiu, albo z grzankami. Podaję j ą w weekendy na imprezę dla przyjació ł, a w tygodniu do obiadu ....Sa łata rzymska z
cytrynowym winegretSk ładniki na 4 osoby :1 du ża lub 2 małe
sałaty rzymskie + 1 dojrza ła
cytryna, 4 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżeczki
suszonego oregano, szczypta
soli, szczypta
cukru trzcinowego, kawałek
parmezanu;Przygotowanie:Sa łatę rzymską opłucz starannie pod bieżącą
wodą.
Odkr ój twardy pie ń, oderwij delikatnie liście. Zewnętrzne - uszkodzone lub zwiędnięte liście wyrzuć. Umyte liście osusz ręcznikiem papierowym. Poszarp na mniejsze kawałki. Przeł ó ż do szklanej misy.
Cytrynę sparz, przekr ój na pó ł, wyciśnij sok. W ymieszaj składniki
sosu winegret -
oliwę z oliwek,
sok z cytryny, szczyptę
cukru, szczyptę
soli i
suszone oregano. Sosem polej sa ł at ę rzymsk ą, posyp startym
parmezanem i nast ę pnie ca ł o ść delikatnie wymieszaj. Moja rada: Podawaj z grzankami, z deską
ser ów, do ryb z grilla, do pieczonego drobiu, .... itp.