ßßß Cookit - przepis na Sałata rzymska z cytrynowym winegret

Sałata rzymska z cytrynowym winegret

nazwa

Wykonanie

Lekka, krucha, pyszna w smaku i bardzo ł atwa w przyrz ą dzeniu zielona sa ł ata z wytrawnym sosem winegret. Jest te ż niezast ą piona w diecie odchudzaj ą cej. Je ś li robisz diet ę, to dla Ciebie pozycja obowi ą zkowa! Zielona sa ł ata ma bardzo ma ł o kalorii. Wracając do sałatki - jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i ziołami i polej sałatę. Udekoruj listkami świeżej bazylii i posyp tartym parmezanem. Nabierze wtedy bardziej włoskiego charakteru. Taka sa ł ata rzymska ś wietnie smakuje w towarzystwie grillowanych ryb, drobiu, albo z grzankami. Podaję j ą w weekendy na imprezę dla przyjació ł, a w tygodniu do obiadu ....
Sa łata rzymska z cytrynowym winegret
Sk ładniki na 4 osoby :
1 du ża lub 2 małe sałaty rzymskie + 1 dojrza ła cytryna, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta soli, szczypta cukru trzcinowego, kawałek parmezanu;
Przygotowanie:
Sa łatę rzymską opłucz starannie pod bieżącą wodą. Odkr ój twardy pie ń, oderwij delikatnie liście. Zewnętrzne - uszkodzone lub zwiędnięte liście wyrzuć. Umyte liście osusz ręcznikiem papierowym. Poszarp na mniejsze kawałki. Przeł ó ż do szklanej misy. Cytrynę sparz, przekr ój na pó ł, wyciśnij sok. W ymieszaj składniki sosu winegret - oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę cukru, szczyptę soli i suszone oregano. Sosem polej sa ł at ę rzymsk ą, posyp startym parmezanem i nast ę pnie ca ł o ść delikatnie wymieszaj. Moja rada: Podawaj z grzankami, z deską ser ów, do ryb z grilla, do pieczonego drobiu, .... itp.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/05/saata-rzymska-z-cytrynowym-winegret.html