Wykonanie

To wykwintne i jednocze ś nie proste w przygotowaniu danie zawsze si ę udaje. Jaka wspania ł a kompozycja smak ów i kolorów:
czarne oliwki,
zielony groszek, z ł ociste kulki
pomidorków i ró ż owy ł oso ś ! Ł
ososia z pieca z
zielonym groszkiem i
oliwkami podawaj z kieliszkiem
szampana oraz z tostami z
bagietki francuskiej .
Łosoś pieczony z
zielonym groszkiem i
oliwkami to danie kuchni w ł oskiej na imprez ę, ś wi ęta, obiad, przyj ę cie, kolacj ę dla przyjaci ó ł ... .Sk ładniki na 4 osoby:4 dzwonka
łososia (ok. 1 kg
ryby) + s łoiczek czarnych
oliwek w marynacie (ok. 150g), 300-350g
zielonego groszku + 2-3 łyżki
masła1 koszyczek
pomidorków koktajlowych,
oliwa,
sól, suszone
zioła;Przygotowanie: Polej
łososia oliwą z
ziołami i
solą, odstaw na jakiś czas do zamarynowania.
Groszek: mas ło podgrzej w rondelku,
groszek opłucz, wrzuć do roztopionego
masła, dodaj szczyptę
soli, podlej 1/2 filiżanki
wody i duś na małym ogniu, aż
groszek stanie się miękki. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj
pomidorki koktajlowe.
Rybę delikatnie przeł ó ż na środek talerza, u dekoruj
pomidorkami i
oliwkami.