ßßß Cookit - przepis na Łosoś z pieca z zielonym groszkiem i oliwkami

Łosoś z pieca z zielonym groszkiem i oliwkami

nazwa

Wykonanie

To wykwintne i jednocze ś nie proste w przygotowaniu danie zawsze si ę udaje. Jaka wspania ł a kompozycja smak ów i kolorów: czarne oliwki, zielony groszek, z ł ociste kulki pomidorków i ró ż owy ł oso ś ! Ł ososia z pieca z zielonym groszkiem i oliwkami podawaj z kieliszkiem szampana oraz z tostami z bagietki francuskiej . Łosoś pieczony z zielonym groszkiem i oliwkami to danie kuchni w ł oskiej na imprez ę, ś wi ęta, obiad, przyj ę cie, kolacj ę dla przyjaci ó ł ... .
Sk ładniki na 4 osoby:
4 dzwonka łososia (ok. 1 kg ryby) + s łoiczek czarnych oliwek w marynacie (ok. 150g), 300-350g zielonego groszku + 2-3 łyżki masła
1 koszyczek pomidorków koktajlowych, oliwa, sól, suszone zioła;
Przygotowanie: Polej łososia oliwą z ziołami i solą, odstaw na jakiś czas do zamarynowania. Groszek: mas ło podgrzej w rondelku, groszek opłucz, wrzuć do roztopionego masła, dodaj szczyptę soli, podlej 1/2 filiżanki wody i duś na małym ogniu, aż groszek stanie się miękki. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe. Rybę delikatnie przeł ó ż na środek talerza, u dekoruj pomidorkami i oliwkami.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/05/osos-z-pieca-z-zielonym-groszkiem-i.html